Det är väldigt lätt att fastna för bengalens exotiska och vilda utseende. Bengalrasen härstammar från den asiatiska leopardkatten (ALC), och det vilda påbråt märks inte bara i bengalens utseende utan också i dess temperament.
Bengalen är en katt med en synnerligen mångfacetterad personlighet, framför allt är den smart, social och aktiv. Den älskar att interagera och kommunicera med människor och vill vara med överallt i dina vardagsbestyr såväl som att slappa med dig i soffan- en bengal berikar verkligen livet och gör att du sällan kommer ha tråkigt hemma.
Bengalen kallas ofta för den hundlika katten då den gärna blir mycket tillgiven sina människor och har lätt för att lära sig nya saker. Många bengaler tycker om att gå på koppelpromenader, lär sig agility och älskar att apportera leksaker.
Tack vare sin aktiva och sociala personlighet är bengalen en ras som trivs bäst i ett hem där det händer mycket och där den får mycket uppmärksamhet, därför passar den ofta bra i en barnfamilj. Möjlighet till utevistelse i form av koppelpromenader eller tillgång till innätad balkong/rastgård är ett utmärkt sätt att ge bengalen stimulans och aktivering av sinnena.